Zonnebrand gebruiken op de juiste manier

zonnebrand

Dat het gebruik van zonnebrand aan te raden is, is u natuurlijk al bekend. Maar met zoveel verschillende soorten zonnebrand op de markt is het toch nog even zoeken wat nu precies bij uw huid past. Welke SPF heeft u nodig? En wat zijn UVA en UVB? Deze en andere vragen gaan we beantwoorden in dit artikel.

UVA en UVB filters in zonnebrand

We weten allemaal wel wat UV-straling is, maar op de verpakking van zonnebrandproducten staat vaak ‘met UVA- en UVB- filter’. Waar staan die letters eigenlijk voor? UVA en UVB zijn de UV-stralingen die de aarde bereiken en direct met de huid in aanraking komen. Ze hebben allebei net een iets ander effect:

  • UVA zorgt ervoor dat de huid veroudert,
  • UVB zorgt ervoor dat de huid verbrandt.

Twee effecten waar we liever geen last van hebben. Daarom gebruiken we het liefst zonnebrandproducten met UVA- en UVB-filter.

De zon is natuurlijk niet alleen maar slecht voor je, want je maakt er ook vitamine D door aan. Dit proces gaat gewoon door met zonnebrandcrème, maar dan wat langzamer. Dat is in de meeste gevallen niet zo erg, zeker als je op zonnige dagen wat vaker buiten bent. Op de website van het KWF staat dat 15-30 minuten met onbeschermd gezicht en handen in de zon al voldoende is om alle vitamine D voor die dag aan te maken. Daar ga je dus makkelijk overheen wanneer je even in de tuin bent, op een terras zit of heen en weer naar je werk fietst. Ook wordt het door het KWF sterk afgeraden onbeschermd de zon in te gaan, omdat dit de eerste oorzaak van huidkanker is.

Hoe werkt zonnebrandcrème?

UVA en UVB zijn beiden veroorzakers van huidproblemen. Het is dus belangrijk om altijd een zonnebrand te kiezen die beschermt tegen UVA en UVB. Om de zonnebrand goed te activeren moet deze een half uur voor het naar buiten gaan worden aangebracht. Bij een dagje zonnen of een middag terras moet het aanbrengen van zonnebrand iedere twee uur worden herhaald. De ingrediënten van een zonnebrandcrème werken samen als een soort spiegel die straling weerkaatst. Op deze manier wordt de huid beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon.

Tip: Wees royaal in het gebruik van zonnebrand. Bij te weinig gebruik, werkt het minder goed.

Welke SPF heb ik nodig?

De SPF factor van de zonnebrand is afhankelijk van uw huidtype en de duur van blootstelling aan de zon. Wanneer u alleen naar het werk fietst en de rest van de dag binnen zit, heeft u een andere factor nodig dan wanneer u een hele dag op het strand ligt. Ook zit er natuurlijk een verschil tussen een huidtypes. Het ene huidtype verbrandt sneller dan de ander. Als u twijfelt over uw huidtype kunt u zich altijd laten adviseren door een (schoonheids)specialist. Maar over het algemeen geldt: Hoe sneller de huid verbrandt, hoe hoger de SPF.

Tip: Ook met een hoge SPF gaat het bruiningsproces door, laat daar dus niet de keuze van afhangen!

Eerst dagcrème of eerst zonnebrand?

De kans is groot dat u meer stappen in uw dagelijkse huidverzorging heeft. Een zonnebrandproduct is geen vervanger van andere huidverzorging. Maar op welke volgorde moet dit worden aangebracht? Over het algemeen kunt u de vuistregel aanhouden: Eerst dagcrème en dan zonnebrand. De actieve stoffen in de dagcrème, oogcrème of andere stappen in uw huidverzorging moeten in aanraking komen met de huid om hun werk te kunnen doen. De zonnebrandcrème komt daar als een beschermlaag overheen.

Gebruikt u make up? Dan komt eerst de huidverzorging, dan de zonnebrand en dan de make up. Meng nooit make up met de zonnebrand! Hierdoor wordt de SPF verlaagd.

Dagcrème met SPF

Dan is er natuurlijk ook nog dagcrème met SPF. Een dergelijk product kan als één stap in uw huidverzorging dienen, namelijk de dagcrème en de zonnebrand. Een dagcrème met SPF is ideaal voor de gevoelige huid, omdat een dergelijke crème veel hydraterende eigenschappen heeft. Wel heeft deze vaak een lagere SPF. Daarom is een dagcrème met spf geschikt voor dagelijks gebruik, maar is extra bescherming aangeraden op dagen waarop u uitgebreid gaat zonnen. Uiteindelijk bestaat er geen enkel product dat ons volledig beschermt tegen de zon. Geen spf 50 en ook geen andere sunblock. Een spf 30 beschermt ons voor 97% en een spf 50 voor 98%. Het verschil is nihil. Blijf daarom ook het liefst tussen 11.00 en 15.00 uit de zon.

zonnebrand-spf