Weet jij nou eigenlijk wat de juiste zonnefilters zijn? Het belang van de juiste zonnefilter wordt steeds meer vergroot door televisie maar ook wanneer je online even rond kijkt. Waarom? Nou dit is heel simpel te beantwoorden, de UVA/UVB straling wordt steeds sterker, ook in Nederland en dit betekent dat we sneller ziektes kunnen oplopen zoals huidkanker. Maar wat zijn dan de goede zonnefilters?
De juiste zonnefilters
Een goed filter is een filter dat weinig kans kan geven op een allergische reactie, die stabiel zijn en ook niet hormoonverstorend werken of door je lichaam worden opgenomen. Er zijn natuurlijk allemaal ingrediënten op jouw verpakking die ons kunnen vertellen of jij de juiste zonnebrand hebt of niet. Maar eerst nog even door over de filters. Er bestaan namelijk verschillende soorten filters. Je hebt chemische als fysische zonnefilters. Wat is hiervan het verschil? En welke moet ik meenemen op vakantie?
Fysische zonnefilters
Deze bekende zonnefilter vormt als waren een pantser op je huid die zonnestralen weer weg kaatst. Producten met dit filter hoeft niet eerst in de huid te trekken. Wanneer ze op je huid zitten werken ze direct!
Chemische zonnefilters
Het tegenovergestelde van de fysische zonnefilter is de chemische. Klinkt niet echt fijn chemische? Maar dit is wel de meest gebruikte zonnebrand. De chemische filter heeft even nodig om daadwerkelijk in de huid te trekken. Wanneer ze in de huid zitten absorberen ze dit zonlicht. Over het algemeen blijft dit filter beter zitten omdat het in de huid trekt en fysische eerder op de huid ligt. Fysische filters kunnen ook een witte waas achterlaten omdat ze dus op je huid blijven.
Nadelen chemisch
Niet alleen de fysische filters hebben nadelen maar chemische heeft er ook een paar. Sommige oude zonnefilters worden na enige tijd niet meer werkzaam, dan kunnen ze zelfs in je bloedbaan terecht komen. Ook is de kans op huidirritatie en/of allergie het hoogst bij dit filter. Toch zitten we vaak aan dit filter want hij blijft wel het goedkoopst.
Iets in the middle?
Bestaat er dan niet een zonnebrand die gewoon van beide filters de voordelen gebruikt i.p.v. de nadelen? Nou je hebt dus een filter die eigenlijk een beetje tussen de chemische en fysische filters in zit en dat noemen we de Tinosorb filter. Een ideaal filter, gefilterd uit de filters (haha). Dus dan schakelen we weer terug naar de ingrediënten die dus in een goed zonnefilter moet zitten.
Veilige ingrediënten: Tinosorb & Mexoryl
Dit zijn de merknamen van veilige en effectieve zonnefilters met daaronder de naam die je op de ingrediëntenlijst (inci) tegenkomt:
- Tinosorb S & M: Een van de beste zonnefilters zijn tinosorb M en S. Ze zijn stabiel, beschermen je huid tegen zowel UV-A als UV-B, en worden niet door je lichaam opgenomen. Allergieën komen weinig voor en ze hebben ook geen hormonale werking. Helaas is tinosorb ook een relatief dure stof en wordt daarom bijna altijd in combinatie met andere zonnefilters gebruikt. In goedkope producten zie je deze filter niet vaak terug.
- Mexoryl SX of XL: met name de XL-versie is erg goed. De SX-versie moet weer gecombineerd worden met andere filters en daar worden helaas niet altijd de allerbeste voor gekozen. De SX geeft vooral bescherming tegen uv-A en moet dus gecombineerd worden met een ander zonnefilter. Het wordt niet/nauwelijks door het lichaam opgenomen en geeft lage kans op huidirritatie/allergie. De XL geeft bescherming tegen uv-A en uv-B, wordt niet/nauwelijks door het lichaam opgenomen, lage kans op huidirritatie/allergie.
Conclusie
Dus de volgende keer dat jij jouw zonnebrand koopt, let er dan op dat de juiste ingrediënten in de crème zitten. Jij wilt toch ook nog jaren met jouw huid doen? Bescherm het dan goed!
TIP
Oh ja we dachten misschien zijn een paar tips ook wel handig als het gaat om zonnebrand:
- Smeer je iedere 2 uur in;
- Eerst je ‘normale’ crème, even laten intrekken en dan je zonnebrand;
- Een hele dag beschermd zijn is onmogelijk!
- Blijf het heetst van de dag uit de zon!
- Liever geen spray gebruiken maar gewoon smeren;
- Smeer lekker dik!
- Koop ieder jaar een nieuwe zonnebrandcrème!