Wat is couperose? En heb ik hier last van?

wat is couperose

Couperose, meer en meer mensen hebben er last van, maar wat is couperose? De aandoening kan worden geclassificeerd als een gevoelige huid. Omgevingsinvloeden, stress en een ongezonde levensstijl hebben allemaal invloed op dit huidprobleem. Helaas kan dit niet altijd worden voorkomen. Steeds meer mensen proberen gezonder te leven. Sporten, voeding en alcohol zijn een aantal factoren die je zelf kunt beïnvloeden. Maar zelfs als je zo gezond mogelijk leeft, is couperose toch iets dat je kan krijgen. Gelukkig kunnen we je helpen couperose te verminderen.

Wat is couperose?

Couperose zien we voornamelijk op de wangen, neus en op de kin met uitgezette rode en blauwe vaatjes. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Het is onschadelijk, maar niet erg mooi en het is iets waar veel mensen last van hebben. Couperose en rosacea worden vaak in één adem genoemd, maar het zijn twee verschillende huidaandoeningen die beide vaak voorkomen.

wat is couperose

Het verschil tussen couperose en rosacea in het kort

Couperose kan worden geïdentificeerd door rode en blauwe uitgezette vaatjes voornamelijk op de wangen, neus en op de kin. Het gezicht heeft een rode gloed, doordat de aderen zichtbaar zijn. De aandoening gaat vaak gepaard met vlammende roodheid. Dit betekent dat de huid soms erg rood is en op andere momenten is het erg rustig. Couperose is het gevolg van een toename van kleine bloedvaatjes in het gezicht, die onmiddellijk zichtbaar worden. Waarom deze toename optreedt, is nog onbekend.

Lees hier verder

Couperose wordt vaak gepaard met rosacea

Rosacea is een huidaandoening waarbij het lijkt alsof de huid acne heeft. De puistjes en bultjes die op bepaalde plekken op de huid verschijnen, kunnen erg jeuken. De medische wetenschap weet helaas nog niet wat de oorzaak is van rosacea. Het is echter bekend dat rosacea een chronische aandoening is; je kunt er niet van genezen. Het goede nieuws is dat er methoden zijn om de huidconditie onder controle te houden. Met deze methoden kan rosacea in een inactieve toestand worden gehouden. Met andere woorden: je hebt het, maar je kunt het nauwelijks zien, of helemaal niet. Omdat jij niet de enige bent met deze huidaandoening, wil ik je een aantal tips geven om de manifestatie van couperose en rosacea op een natuurlijke manier te behouden.

Rosacea is geen acne

Het grote verschil tussen rosacea en acne is dat er geen mee-eters zijn en dat je deze niet met de hand kunt verwijderen. Het verwijderen van acne door uzelf is een slecht idee om mee te beginnen. Als u aan acne lijdt, maak dan een afspraak met ons en wij zullen u professioneel helpen.

Lees hier verder 

Een aantal Do’s and Dont’s!

Om weer terug te komen op couperose hebben wij een aantal DO’s and DONT’s opgeschreven. We beginnen met de DONT’s

DONT’S

De volgende factoren couperose verergeren. Dus probeer zoveel mogelijk te vermijden als je kunt:

  • Overmatige blootstelling aan zonlicht;
  • Warmte, zoals bubbelbaden, sauna of een stoomcabine;
  • Alcohol;
  • Verwerkt voedsel;
  • Temperatuur veranderingen;

Vooral in de lente en de herfst zijn er veel veranderingen in temperatuur. Binnen is het lekker warm, maar het is veel kouder buiten. Je lichaam moet dit verwerken. Voor de huid is deze plotselinge verandering niet optimaal. Hierdoor kan couperose in ernstige vorm verschijnen dan in andere seizoenen.

  • Make-up; let op de ingrediënten van je favoriete make-up. De meeste producten bevatten parfums, geurstoffen en andere agressieve chemicaliën. Vooral met een gevoelige huid is het verstandig om te kiezen voor minerale make-up!
  • Heet en koud water; was je gezicht niet met heel heet, of juist heel koud water. Dit veroorzaakt vernauwing van de aderen waardoor couperose juist kan optreden.

DO’s

Een aantal dingen die je juist wel moet doen wanneer je last hebt van couperose:

  • Hydrateer: Zorg ervoor dat je huid gehydrateerd blijft. Drink veel water en bescherm je huid tegen uitdroging. Een droge huid wordt gemakkelijker geïrriteerd, waardoor couperose en ook andere huidproblemen de kans krijgen om toe te slaan!

Behandelbaar

Couperose is zeer goed te behandelen met goede resultaten, het is van belang dat je wel de juiste behandeling en producten gebruikt. Met behulp van de bovenstaande tips heb je de mogelijkheid om de huidaandoeningen zo veel mogelijk te beheersen. Probeer de bovenstaande tips eens en kijk wat ze voor je huid kunnen betekenen. Wie niet waagt die niet wint!

Gerelateerde blogs: