Is rosacea hetzelfde als acne?

rosacea specialist rotterdam

Om te weten te komen of rosacea hetzelfde is als acne is het belangrijk dat we precies weten wat rosacea nou is. Is het besmettelijk? En hoe ziet rosacea er uit?

Rosacea is een veel voorkomende, acne-achtige goedaardige inflammatoire huidziekte die volwassenen treft. Ongeveer 45 miljoen mensen ter wereld hebben hier last van. De meeste mensen met rosacea hebben een blanke huid. De belangrijkste symptomen zijn een rode of roze huid, kleine verwijde bloedvaten, rode bultjes en cysten. Veel mensen met rosacea denken dat ze een zeer gevoelige huid hebben of makkelijk blozen. Het is dus belangrijk dat men goed weet wat rosacea is.

Rosacea wordt gezien als een ongeneeslijke huidaandoening die komt en gaat. In tegenstelling tot traditionele of tieneracne, ontgroeien de meeste patiënten rosacea niet. De roodheid in rosacea wordt vaak verergerd door blozen. Dit leidt ertoe dat kleine bloedvaatjes in het gezicht permanent vergroot worden en dus zichtbaarder worden.

Is rosacea hetzelfde als acne?

Rosacea, hoewel verschillend van acne, heeft enkele overeenkomsten. In tegenstelling tot   acne, komt rosacea het vaakst voor bij volwassenen (30-50 jaar). In tegenstelling tot acne, lost rosacea zichzelf niet op na de puberteit. Rosacea kan voorkomen bij beide geslachten en ook alle leeftijden. Het komt vaker voor bij vrouwen, maar is ernstiger bij mannen. Al met al lijkt rosacea op sommige gebieden op acne, maar is dus niet hetzelfde.

Een paar rosacea feiten op een rijtje:

 • Rosacea is een veel voorkomende, chronische, ongeneeslijke, volwassen acne-achtige huidaandoening die behandelbaar is;
 • Rosacea komt vaak voor op het centrale deel van het gezicht, met name de neus;
 • Rosacea symptomen en tekenen omvatten:
  • Roodheid van het gezicht en het snelle blozen van de huid;
  • Kleine rode puistjes en kleine rode bloedvaten;
 • Rosacea wordt vaak gezien als: acne, verbranding van de huid of een rooskleurige huidskleur;
 • Rosacea-triggers zijn alcohol, heet of gekruid voedsel, emotionele stress, roken en hitte.
 • Onbehandelde rosacea neigt over de tijd te verergeren.
 • Snelle herkenning en een goede behandeling laten mensen met rosacea weer van een rustige huid genieten!

Is het mogelijk om rosacea te voorkomen?

Het is niet mogelijk om rosacea te voorkomen, maar het is mogelijk om de blootstelling aan triggerende factoren te beperken. Zodra een patiënt de diagnose rosacea krijgt, is het verstandig om factoren als pittig voedsel, hete vloeistoffen, roken en irriterende cosmetica waarvan bekend is dat ze rosacea veroorzaken te vermijden.

En dan misschien een nog belangrijkere vraag? Is het mogelijk om rosacea te verminderen? Ja dat is zeker mogelijk! Met de juiste behandeling en de passende producten kan rosacea onder controle gehouden worden. Bij Centifolia in Rotterdam zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van rosacea. Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde blogs: