Oorzaken van acne: speelt voeding een rol?

acne-voeding

De oorzaak van acne achterhalen 

Acne en puisten in het gezicht zijn misschien wel de meest vervelende. Je wordt er immers iedere dag mee geconfronteerd in de spiegel. Maar waarom komen puisten soms juist op die ene vervelende plek? In deze blog kijken we naar de oorzaken van acne en wat je kunt doen om de acne te verminderen. 

Bij acne is er sprake van een ontstekingsreactie rondom de haar / talgfollikel. De oorzaak is een lastig proces. Drie zaken spelen eigenlijk altijd een belangrijke rol: een verhoogde talgproductie in de talgklier, een verstopte talgklieruitgang (bijvoorbeeld afschilferende huidcellen die zich in de klieren ophopen) en een bacterie: de Propioni Acnes bacterie.

Dat puistjes vooral in de puberteit voorkomen, is omdat hormonen invloed hebben op de talgklieren: die gaan meer talg produceren. Toch kan je ook op latere leeftijd acne hebben of ontwikkelen. Of je het krijgt is voor een deel genetisch bepaald, maar het kan ook komen door het gebruik van anticonceptie, zoals de mirenaspiraal.

Wat te doen tegen acne

Wat te doen tegen acne? Meestal is de eerste stap bij acne of jeugdpuistjes, de huid reinigen met een mild product. Maak je huid op een milde manier schoon. Intensief schoonmaken, enorm scrubben en boenen kan acne verergeren.behandelen: medicijnen in de vorm van een crème of lotion. Deze helpen vaak heel goed. De meeste acne crèmes werken keratolytisch, dat wil eigenlijk zeggen dat ze een peelend effect hebben. De talgklier raakt dus niet verstopt, de talg kan eruit en dus vormt zich geen mee-eter of puistje. Laat je huid met rust en zit zo min mogelijk aan je gezicht. Ga geen puisten uitknijpen, want anders druk je talg verder de huid in en vererger je ontstekingen.

Acne en voeding

Er is nog niet bewezen dat voeding een rol spelen bij acne. Veel mensen met acne hebben alle mogelijke diëten gevolgd, en helaas zonder resultaat. Ook zijn er beweringen die rondgaan over acne en suiker kloppen niet altijd.

Over acne en voeding schrijft de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie het volgende:

“Het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne is zeer mager. Er zijn aanwijzingen dat een voeding met een hoge glycemische index (suiker) en melkproducten acne zouden kunnen verergeren. Er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten. Het is daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om een bepaalde voeding te adviseren voor patiënten met acne. Nader kwalitatief beter opgezet onderzoek (gerandomiseerd en geblindeerd) is nodig om exactere uitspraken te kunnen doen wat betreft de waarde voor een acne patiënt in het volgen van een bepaald voedingspatroon.”

Sommige mensen merken dat hun acne erger wordt na het eten van bijvoorbeeld varkensvlees, chocolade, te veel zuivel of producten met een hoge glycemische index. Maar helaas is het voor deze mensen ook niet zo dat wanneer zij bijvoorbeeld géén chocolade meer eten, er ook helemaal geen acne meer zijn. En de meeste personen daarentegen kunnen álles eten zonder last te krijgen van acne.