Mee-eters: wat zijn het precies en hoe kom ik hier van af?

mee-eters

Iedereen heeft in zijn leven ooit wel eens een mee-eter op zijn/haar lichaam gehad. Opeens komt er een vervelend zwart of wit puntje op je rug, nek of gezicht. Deze zwarte of witte puntjes noem je ook wel comedonen, maar in de volksmond zijn dit gewoon mee-eters. Wat zijn mee-eters precies? Waar komen ze vandaan? En het belangrijkst: hoe kom je er van af?

Wat zijn mee-eters precies?

Een mee-eter is een verstopt talgkliertje die onder de huid zit. In de uitgang van deze klier zit een propje huidcellen met talg. Wordt de afvoer afgesloten door verhoornde huid dan spreekt men van een whitehead. Is er een zwart puntje zichtbaar dan spreekt men van een blackhead. Deze comedonen zijn zwart omdat het talg in de verstopte porie gereageerd heeft met zuurstof in de lucht (oxidatie).

Het is niet verstandig om mee-eters zelf uit te knijpen. Het kan namelijk zijn dat er bacteriën onder je nagels zitten, die door het uitknijpen op je huid terecht kunnen komen en hier een ontsteking veroorzaken. Ook kunnen er als het gevolg van het (te hard) uitknijpen uiteindelijk littekens ontstaan.

Waarom is een mee-eter zwart?

Wanneer de talg en dode huidcellen in aanraking komen met zuurstof zal de mee-eter beginnen te oxideren en uiteindelijk te verkleuren.

Hoe ontstaan mee-eters?

Iedere huid maakt talg aan. Talg beschermt de huid en helpt het om vocht vast te houden. Een normale portie talg is dus niet slecht. Het kan zo zijn dat het talg door wat voor reden dan ook de porie niet kan verlaten. Een reden zou kunnen zijn dat er een laag dode huidcellen op de porie bevindt. De talg wordt alleen maar meer en meer waardoor het een mee-eter wordt. Wanneer de mee-eter ook nog eens gaat ontsteken dan wordt het een puist. Deze zijn vaak rood en pijnlijk!

Voorkom mee-eters

Uit onderzoek blijkt dat mee-eters weer terugkomen als je ze plaatselijk hebt ‘verwijderd’. Het beste is om dagelijks je huid mild te reinigen en regelmatig te exfoliëren met salicylzuur. Dit ingrediënt verwijdert dode huidcellen, en lost vet en talg op zónder de huid te beschadigen. Gebruik bij voorkeur geen zeep of vette producten die de poriën doen verstoppen. Ook is het aan te raden om alcoholhoudende reinigingsproducten te vermijden.

Gerelateerde blogs: