Hoe kom ik van acne littekens af? En wat is de beste behandeling?

acne littekens

De acne littekens op je gezicht herinneren je aan de periode van witte koppen en rode puisten die je ooit hebt gehad. Ongeveer 80% van de bevolking wordt getroffen door acne (en dan vooral in de tiener jaren). Je wordt slachtoffer van acne uitbraken wanneer je overtollig olie op de huid hebt of dat de dode huidcellen de poriën verstoppen. Wat de reden ook is, niemand houdt van vervelende vlekken of littekens op het gezicht. Dus wat kan je doen aan acne littekens?

Littekens zijn er in een aantal soorten, waarvan sommige niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Deze ‘diepe kraters’ op je gezicht kunnen voor onzekerheid zorgen en in sommige gevallen kan het zelfs een reden zijn tot depressie. Er wordt vaak aan ons gevraagd of acne littekens ook echt verwijderd kunnen worden. Wij zeggen daar ‘JA’ op, maar je moet geduldig en consistent zijn tijdens de behandeling. Een litteken kan niet van de één op andere dag verwijderd worden. Wij hebben een aantal tips en behandelingen opgeschreven die kunnen helpen bij het verminderen van acne littekens!

Thuisbehandeling voor acne littekens

Degene die geen medicijnen op recept willen gebruiken kunnen de onderstaande tips gebruiken om toch voor een vermindering van acne littekens te zorgen. Wij hebben de beste huismiddeltjes opgeschreven:

  • Aloë Vera: is zeer effectief voor het vervagen van acne littekens. De natuurlijke vitaminen helpen de beschadigde huid zonder irritatie of bijwerkingen te veroorzaken. Smeer de littekens goed in met een Aloë Vera-gel en laat ongeveer 30 minuten inwerken en spoel af met lauw water.

  • Honing: de antibacteriële eigenschappen van honing maken het een favoriet item als het gaat om het verlichten van de huid en/of littekens. Voor een langdurige oplossing, bedek de huid de hele nacht met honing. Spoel dit de volgende dag af.
  • Citroen: alfa-hydroxyzuur (AHA) is een huidverlichtende eigenschap die acne littekens en donkere plekken kan verlichten. Pers een citroen en breng aan op de littekens. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het weer af. Vergeet daarna niet een vochtinbrengende crème aan te brengen.

Producten voor acne littekens

Huismiddeltjes zijn effectief, maar ze nemen vaak enige tijd in beslag om het resultaat te bereiken. In tegenstelling tot de huismiddeltjes, probeer eens dermatologisch geteste producten. Producten die speciaal ontworpen zijn om acne littekens te verwijderen zullen een sneller resultaat laten zien. Een aantal voorbeelden:

  • Verlichtende crèmes: Drogisterijen worden overspoeld met verschillende huidverlichtende crèmes. De gemeenschappelijke ingrediënten zoals retinol, zoethoutextract, arbutine, kojiczuur, vitamine C en moer extract zijn het best bij het vervagen van acne littekens zonder bijwerkingen te veroorzaken.

  • Vitamine-C Serum:  belooft een stralende en acne-vrije huid. Dit is een bekend hulpmiddel bij het herstellen van collageen en het genezen van de beschadigde huid. Door het lokaal toe te passen wordt het gemakkelijker om de onzuiverheden te verminderen.
  • Cortisone crèmes: Drogisterijen zijn gevuld met cortisone crèmes voor het verminderen van de zichtbaarheid van littekens. Het gebruik van dit product moet altijd in overleg van een arts of dermatoloog gebeuren. Voor de beste resultaten minimaliseert u de blootstelling aan de zon tijdens het gebruik.
  • Retinol producten: werkt op verschillende huidaandoeningen zoals verkleurd pigment, acne en tekenen van veroudering. Retinol versnelt het proces als het gaat om de productie van collageen maar ook om vervelende plekken op het gezicht te verminderen. Dit gebruik je altijd alleen voordat je gaat slapen!

Behandelingen voor acne littekens

Zelfs als je huismiddeltjes en producten gebruikt kan het zijn dat dit gewoonweg niet werkt of niet snel genoeg werkt. Het is belangrijk dat je in combinatie met de juiste producten ook de juiste behandeling kiest. Dit zorgt voor een sneller en beter resultaat. Wij hebben een aantal behandelingen opgeschreven die dermatologen adviseren bij acne littekens:

  • Lasertherapie: voor een laserbehandeling heb je een expert nodig! Daarom moet je voorzichtig zijn wie je aan je gezicht laat laseren. Een laserbehandeling is niet geschikt voor de donkere huid.

  • Microdermabrasie: deze procedure zorgt er voor dat de huid ‘gereset’ wordt zodat het een nieuwe huidlaag moet aanmaken. Wanneer de behandeling in een kuur wordt gekozen zal je het mooiste resultaat krijgen. Lees hier meer over microdermabrasie

  1. Chemische peeling: herstel de huidcellen door een chemische peeling. De peeling bereikt een diepere huidlaag waardoor de resultaten je zullen verbazen! Lees hier meer over chemische peeling.

Conclusie: niemand houdt van littekens en/of onzuiverheden op het gezicht of lichaam. Hoe zonde is het als je hier mee door blijft lopen terwijl je nog heel lang met je gezicht moet doen! Er is dus een oplossing voor acne littekens!

Gerelateerde blogs