Het risico van de Zonnebank

De Nederlandse dermatologen hebben minister Hugo de Jonge dringend geadviseerd om de zonnebank af te zweren. De bewindsman, verantwoordelijk voor volksgezondheid, ‘bekende’ vrijdag in de talkshow Jinek dat hij met enige regelmaat onder de zonnebank gaat liggen. ‘Zeer onverstandig en gevaarlijk’, reageert de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

De vereniging pleit al jaren voor een verbod op zonnebanken. Volgens directeur Frans Meulenberg zorgen zonnebanken voor zeker vierhonderd extra gevallen van melanomen in ons land. ‘En Nederland is al koploper met huidkanker.’ Een melanoom is de dodelijkste vorm van huidkanker.

Risicogroep zonnebank

Er gaat nog een formele brief naar minister De Jonge, en die gaat gepaard met een uitnodiging voor een controle van de huid op de Nationale Huidkankerdag op 2 juni. Dermatoloog en NVDV-voorzitter Colette van Hees: ‘Tijdens deze dag nodigen we iedereen uit die een verhoogd risico loopt op huidkanker om zijn huid te laten checken. De minister valt met zijn zonnebankbezoek zeker in de risicogroep.

Van de ruim 24.000 deelnemers aan het onderzoek over zonnebankgebruik, gaan bijna 3.800 mensen weleens onder zonnebank, of maken gebruik van een elektrische gezichtsbruiner. 30 procent doet dat eens per week, 14 procent meerdere keren per week. 8 procent gaat het jaar rond onder de zonnebank. De meesten (52%) gaan vooral in de minder zonnige seizoenen, 36 procent werkt de kleur bij in aanloop naar korte broeken- en strandweer, of een (strand)vakantie.

2 % Huidverbetering (rimpels verminderen)

Behalve bruin worden is voor de helft van de gebruikers ook ontspanning een reden. 29 procent hoopt er de weerstand en de aanmaak van vitamine D mee te verhogen. Radar sprak hierover Marlies Wakkee van Erasmus MC. Het klopt inderdaad dat je vitamine D aanmaakt, maar weegt het niet op tegen de schadelijke effecten. De voorzitter van de branchevereniging van zonnebanken vertelt: ‘De straling van de zonnebank is vergelijkbaar met de zon aan de Middellandse Zee op een zonnige dag om 12 uur ’s middags’. Precies het tijdstip dat dermatologen je aanraden om uit de zon te blijven. Tenslotte: 2 procent hoopt dankzij de zonnebank de huid te verbeteren en rimpels te verminderen. Terwijl juist de straling een aanjager van huidveroudering is.

Risico zonnebank bekend bij meeste gebruikers

Slechts een paar procent van de huidige zonnebankgebruikers is er niet van op de hoogte dat het zorgt voor een sterk verhoogd risico op huidkanker. Bijna 1 op de 5 heeft hiervan wel gehoord, maar schaart deze berichten onder bangmakerij.

Op de hoogte van verhoogd risico op huidkanker?
78%    Op de hoogte
18%    Vindt het bangmakerij
2%      Wist dat er iets was, niet dat het om huidkanker gaat
2%      Niet op de hoogte

Degenen die op de hoogte zijn van het verhoogde risico, en dit niet als bangmakerij afdoen, hebben hun gebruik in 53 procent van de gevallen niet verminderd. 45 procent heeft dat wel gedaan, 2 procent is dat nog van plan.

Van degenen die niet (geheel) op de hoogte waren van het risico, zegt net iets meer dan de helft (51%) nu van plan te zijn om te minderen. 30 procent weet nog niet of ze willen minderen, 19 procent past het zonnegebruik niet aan naar aanleiding van deze informatie.

Risico zonnebank grootste reden om te stoppen

Ruim 10.000 respondenten maken nu niet meer, maar voorheen wel gebruik van de zonnebank of gezichtsbruiner.