De 8 grootste fouten rondom zonnebrand!

zonnebrand

SPF slim!

Inmiddels weet je vast dat je elke dag zonnebrand moet gebruiken om het risico op huidkanker te verminderen. Ook bescherm je jezelf preventief voor rimpels, donkere vlekken en andere tekenen van vroegtijdige huidveroudering. Maar zelfs de mensen die het iedere dag netjes doen, maken waarschijnlijk gevaarlijke fouten die jouw zonbescherming zal verpesten.  

Je wacht tot je naar buiten gaat om zonnebrandcrème te smeren

We hebben het allemaal wel eens gedaan je komt aan op het strand, legt je handdoek neer, doet je kleren uit en gaat je insmeren. Maar eigenlijk is dit te laat en moet je je zonnebrand 30 minuten voordat je naar buiten gaat aanbrengen. Op die manier is er tijd voor de zonnebrand om te gaan inwerken.

Je brengt zonnebrandcrème aan rondom je kleding

Huidkanker kan helaas overal toeslaan. Je kunt dus het beste je zonnebrandcrème aanbrengen als je naakt bent. Anders, wanneer je al een badpak of kleding aan hebt, zal je het waarschijnlijk behoedzaam aanbrengen, zodat je het niet op je kleding krijgt, waardoor je misschien plekken mist.

Je beschermt je lippen niet

Net als de rest van je huid, zijn je lippen kwetsbaar voor UV-stralen, dus het is super belangrijk dat je ook je lippen insmeert. Of je dit nu doet met een zonnebalsem of met zonnebrandcrème dat maakt in principe niet veel uit. Zonnebrandcrème zal over het algemeen beetje raar smaken dus als je dit vies vindt is het verstandig om een lippenbalsem met SPF aan te schaffen.

Je mist belangrijke plekken

Denk je dat je zonnebrand om je neus kunt smeren als een bewaker en dan voor de rest gedekt bent? Helaas zijn er veel minder voor de hand liggende gebieden die mensen meestal vergeten, die net zo belangrijk zijn om te beschermen. De meest gemiste gebieden zijn tenen, voeten, oksels, achterkant nek, onder je haarlijn, boven en achterkant van je oren, oogleden en binnenste bovenarmen!

Je zweet (of spoelt) het allemaal af

Geen enkele zonnebrandcrème behoudt zijn werking de gehele dag, wat ze ook beloven. Om de factor te bereiken die op de verpakking staat, moet je de crème sowieso elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie. De snelheid waarmee dat gebeurt hangt af van je huidtype, de sterkte van de zon, je activiteit (zwemmen, sporten) en de gebruikte zonnefilter.

De term waterproof mag niet meer gebruikt worden op zonnebrandproducten. Die claim is misleidend. De beschermingsfactor zal namelijk altijd teruglopen bij blootstelling aan water. Zonbescherming moet na het zwemmen dan ook gewoon opnieuw opgebracht worden. Tegenwoordig wordt de term water-resistant gebruikt. Aan deze producten zijn ingrediënten toegevoegd als wax of olie die het product minder ‘gevoelig’ maken voor water. Als je veel zwemt of een slechte smeerder bent, dan is het wel veiliger om voor zo’n crème te kiezen dan een product dat niet waterbestendig is.

Je gebruikt een lichaamscrème op je gezicht

Het zijn niet allemaal marketingpraatjes: er is namelijk echt een verschil tussen zonnebrandproducten voor het gezicht en het lichaam. De gezichtshuid is over het algemeen gevoeliger voor irritatie dan de lichaamshuid. Dus de gezichtszonnebrand is getest om minder irritatie en acne te veroorzaken. Als je gevoelig bent voor acne of irritaties vermijd dan de lichaamscrème voor je gezicht. Met name de sprays zitten vaak vol met alcohol, die uitdrogend en irriterend kunnen werken voor het gezicht.

Je gebruikt het alleen als het lekker weer is

FOUT! Het lijkt misschien niet logisch om op een regenachtige dag je in te smeren met een SPF-factor maar vanaf nu moet je dat ook gaan doen, wil je niet vroegtijdige huidveroudering krijgen. 80% van de UV-stralen komt nog steeds door op bewolkte dagen, dus laat het weer je zonnebrand routine niet beïnvloeden.

Je gebruikt niet genoeg

De oude regel over het gebruik van zonnebrandcrème van een borrelglaasje bij elke keer aanbrengen houdt nog steeds stand. Nu mensen vaak kiezen voor een spray-zonnebrand is dat veel moeilijker om te bepalen. Om er zeker van te zijn dat je de sprays op de juiste manier gebruikt, raden wij aan om de spray 6 cm van de huid te houden en continue te blijven sprayen. Wrijf het daarna in zelfs als de spray zegt dat dit niet hoeft. Zo krijg je later geen vlekken. Herhaal de spray voor de zekerheid voor een tweede keer!

Wil je meer informatie over zonnebrand of wil je advies hierover? Dan kun je contact opnemen met onze beautysalon in Rotterdam, wij willen jou met alle liefde helpen!

Gerelateerde blogs