Donkere kringen onder je ogen? Onze tips om er vanaf te komen

Donkere kringen onder je ogen kunnen je een ongemakkelijk gevoel geven. Hierbij een aantal tips voor wat je kunt doen tegen donkere onder ogen. 

Oorzaken donkere kringen onder je ogen

Wat veroorzaakt donkere kringen onder je ogen? De voornaamste redenen waarom donkere kringen onder je ogen ontstaan en blijven bestaan zijn:

Schade door de zon

Zonneschade, door jarenlange onbeschermde blootstelling aan de zon – of dit nu binnen óf buiten is geweest – leidt tot overmatige pigmentatie op de tere, dunne huid onder je ogen. De doorstroming van bloed door de dunne huid van je ogen, dit wordt soms ook wel ‘vasculaire donkere kringen’ genoemd. Verlies van bindweefsel. Verlies van bindweefsel kan zorgen voor volumeverlies in de ooghoeken waardoor er een diepere traangoot ontstaat. Deze verdieping van de traangoot kan donkerder ogen door de schaduw die er ontstaat.

Irriterende ingrediënten

Door irriterende ingrediënten met geurstoffen te gebruiken rondom je ogen. Erfelijke eigenschappen, waarbij er aanleg is voor donkere kringen rondom je ogen of net onder de ogen binnen je familie. Natuurlijke schaduwen onder je ogen, omdat je ogen wat dieper in je (oog)kassen liggen bijvoorbeeld.

 • Donkere kringen door verlies van stevigheid in je gezicht.
 • De opbouw van droge, gedehydrateerde huid rondom je ogen veroorzaakt een doffe look en verlies van stevigheid.
 • Een gewoonte om te wrijven in of rondom je ogen, waardoor de tere huid onder je ogen beschadigd wordt.
 • Een tekort aan ijzer of vitamine B12 zijn ook factoren die meespelen, maar een sterke link in het wetenschappelijke onderzoek blijft nog uit.

Als je donkere kringen onder je ogen hebt en je al hebt geprobeerd om van de donkere kringen af te komen, ben je misschien teleurgesteld door de resultaten tot nu toe. “Donkere kringen kennen verschillende oorzaken en verschillen per persoon.” Als de oorzaak van je donkere kringen niet direct achterhaald kan worden, zullen de resultaten matig blijven,” zegt dermatoloog Corey L. Hartman uit de wetenschappelijke adviesraad.

Kun je donkere kringen onder je ogen permanent verwijderen?

Je kunt niet permanent van je donkere kringen afkomen, maar door goede huidverzorging speciaal voor donkere kringen kun je een indrukwekkend verschil maken. Zoek oogcrèmes voor donkere kringen met formules waar antioxidanten in zitten die je huid ophelderen, zoals vitamine C (ascorbinezuur en ingrediënten die hiervan zijn afgeleid). Wil je nog beter resultaat? Breng dan meerdere verhelderende producten aan in laagjes, gedurende je ochtend- en avondroutine (vergeet niet om overdag een dagcrème met SPF aan te brengen aan het einde van je routine).

Hét ingrediënt voor donkere kringen: probeer azelaïnezuur.  Hoge concentraties van dit ingrediënten kunnen donkere kringen door zonneschade vervagen. Je kunt laagjes aanbrengen van een product met azelaïnezuur, die bovengenoemde verhelderende ingrediënten bevatten; dit kan zorgen voor grote resultaten, al helemaal als het gaat om donkere kringen. Breng één of twee keer per dag aan onder je ogen.

Donkere kringen onder je ogen laten behandelen

Welke treatments zijn er beschikbaar bij Centifolia Huidpraktijk? Onderzoek laat zien dat er verschillende veelbelovende opties zijn, maar de meeste opties hebben meerdere – of een combinatie van – treatments nodig voor het beste resultaat. Een paar opties op een rij:

 • Intense pulsed light (IPL),
 • Radiofrequentie
 • ND YAG laser
 • Q-switched ruby lasers
 • Pulsed dye lasers en andere vasculaire lasers
 • Picoseconde pigmentlasers
 • Ablatieve lasers (deze optie kent de grootste risico’s en de langste hersteltijd).

Ze zijn het allemaal waard om te bespreken met de huidspecialist van Centifolia Huidpraktijk. Maak nu online een afspraak. Een gratis consult inplannen is ook mogelijk.

Welke behandelingen nog meer? Zo kunnen fillers die hyaluronzur bevatten, vetoverdracht of een cosmetische, chirurgische ingreep zoals blepharoplastie, het kan allemaal verlichting bieden.