Botox-injecties voor migraine!

Wanneer je gediagnosticeerd bent met migraine kan dit een groot effect hebben op jouw dagelijks leven. Misschien heb je verschillende middelen al geprobeerd om je migraine te verminderen, maar heb je ooit gedacht aan botox?

In 2010 werd botox goedgekeurd voor volwassenen die last hebben van chronische migraine. Dit betekent dat je last hebt van het volgende:

  • Hoofdpijn (inclusief spanningstype) op de meeste dagen (15 of meer) van de maand, waarvan er 8 daadwerkelijk migraine zijn.

Het zal niet werken als u:

  • Minder dan 14 dagen per maand hoofdpijn hebt;
  • Andere soorten hoofdpijn, zoals cluster.

Korte uitleg over botox zelf

Botox is een neurotoxine, een gif gemaakt van bacteriën genaamd Clostridium botulinums. Botox kan een dodelijke reactie veroorzaken wanneer je het zou eten. Dit komt omdat het je zenuwen en spieren verlamd. Maar geen paniek, botox is volledig veilig omdat het niet in je maag terecht komt en omdat de dosis veel te klein is.

Artsen kwamen erachter dat botox ideaal zou zijn bij het gladstrijken van rimpels omdat het de spieren in je gezicht ontspant. Het helpt ook mensen met tics en spasmen.

Wanneer mensen met migraine-hoofdpijn botox gebruikten om hun rimpels te behandelen. Kwam er steeds meer naar voren dat de hoofdpijn minder was geworden. De doktoren gingen dit verder bestuderen en zo kwamen ze in 2010 tot de conclusie dat je zeker weten migraine kunt behandelen door middel van botox.

Hoe werkt migraine-hoofdpijn met botox?

In een onderzoek onder volwassenen die chronische migraine-hoofdpijn hadden werd bij het gebruik van botox de hoofdpijn in grote percentages verminderd. Bijna de helft van de mensen die de tweede keer botox gebruikten merkten dat de aantal dagen dat ze hoofdpijn hadden gehalveerd waren. Na vijf behandelingsrondes steeg dit tot ongeveer 70%!

Artsen denken dat botox werkt tegen migraine omdat het chemische stoffen, die neurotransmitters worden genoemd, blokkeert die pijnsignalen naar de hersenen sturen. Botox is eigenlijk een soort wegversperring op dit pad. Het stopt de chemicaliën voordat ze de zenuwuiteinden rond je hoofd en nek bereiken.

De behandeling

Het is belangrijk dat je de behandeling blijft herhalen om zo migraine te blijven voorkomen. Gemiddeld hebben mensen 30 tot 40 behandelingen nodig om geheel van hun migraine af te komen. Wanneer je op een bepaalde plek migrainepijn hebt dan heb je mogelijk meer botox nodig op die plek. Vaak merken mensen na 2 tot 3 weken het effect.

Deze type botox behandeling zou je alleen moeten krijgen van een arts die getraind is om deze type behandeling te geven.

Bijwerkingen

Nekpijn en hoofdpijn zijn de meest voorkomende bijwerkingen voor mensen die chronische migraine-hoofdpijn hebben en botox gebruiken.

Het is zeldzaam maar je kunt een allergische reactie op botox krijgen. Tekenen hiervan zijn netelroos, kortademigheid of zwelling in je onderbenen.

Het is belangrijk dat je je altijd goed laat informeren over de salon waarbij je botox laat doen, of dit nou voor migraine is of voor het verminderen van rimpels. Indien je meer informatie wilt over botox, lees dat dan hier of neem contact met ons op! 

Afspraak maken