Alles wat je moet weten over acne!

acne specialist rotterdam

Heb jij last, of ken je iemand, van acne? Benieuwd waarom puistjes ontstaan en hoe je ze kunt voorkomen? Dit zijn alle antwoorden die je zoekt!

Wat is acne?

Acne Vulgaris, in de volksmond gewoon acne, is een een chronische huidaandoening die bijna 85% van de mens een keer lastig valt. Acne vormt zich wanneer onze poriën verstopt raken door dode huidcellen, talg en bacteriën.

Waarom krijg je acne?

Acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden. De vier belangrijkste zijn: toegenomen talgproductie, aanwezigheid van bacteriën, stoornissen in afschilfering van de huid en het vrijkomen van stoffen in de huid die een ontsteking veroorzaken.

Acne Vulgaris

Dit soort acne, ook wel comedonen genoemd, zijn eenvoudig gezegd verstopte poriën. Je kent ze ook wel als mee-eters of witte koppen.

Mee-eter: een mee-eter is een open comedo, wat betekent dat de verstopte porie open is naar de oppervlakte van de huid. Lucht kan naar binnen wat ervoor zorgt dat de pukkel zwart wordt.

Witte koppen: dit is een gesloten comedo, dit betekent dat de dode huid en talg niet vatbaar zijn voor de buitenlucht maar gevangen zitten in de huid.

Inflammatoire acne

Propionibacterium Acnes, kortweg P. Acnes, is een bacterie die zich graag voedt met de talg van onze huid. Wanneer P. Acnes-bacteriën in de verstopte poriën komen, reproduceert de bacterie zich snel waardoor ontstekingen ontstaan. Het lichaam realiseert zich dan dat er iets mis is en voert bloed toe naar de ontsteking. Hierdoor ontstaat er vaak veel roodheid in de huid.

Papels en puisten zijn de belangrijkste ontstekingsacne soorten. Papules zijn rood en hard en puisten hebben meestal een witte kop die omgeven is door een rode, geïrriteerde huid.

De meest ernstige vorm van acne is cystic acne, met knobbeltjes en cysten. Cystic acne vormt zich diep onder de huid en is vaak groot, rood en pijnlijk. Dit is het type acne waar schoonheidsspecialisten zich het meest zorgen over maken, omdat het de grootste kans heeft om permanente littekens te veroorzaken. Het is ook het belangrijkste type bij hormonale acne, wat wordt veroorzaakt door een onevenwichtigheid in de hormonen.

Door welke oorzaken ontstaat acne?

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het krijgen van acne, de meest veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Hormonen: acne komt veel voor bij tieners en zwangere vrouwen vanwege de fluctuerende hormonen in het lichaam tijdens deze periodes.
  • Genetica: degene met een familiegeschiedenis van acne zijn vatbaarder voor puistjes.
  • Milieu: stadslucht is vervuild en kan de huid beschadigen.
  • Wrijving: een constante wrijving op de huid kan zorgen voor acne. Kleding of sportkleding kunnen zorgen voor puistjes. Ook het contact van vieze handen, vieze lakens of handdoeken kan zorgen voor puistjes.
  • En nog een hele reeks aan andere factoren, variërend van medicijnen tot voedingskeuzes tot vette cosmeticaproducten

Ben je opzoek naar een oplossing voor jouw acne? Bij onze schoonheidssalon Centifolia in Rotterdam zijn wij gespecialiseerd in acne behandelingen. Neem contact met ons op voor meer informatie of kom een keertje langs!

Gerelateerde blogs