Acne rondom de mond: oorzaken en oplossing!

Of zocht u naar: AcnebehandelingOorzaken acne – Afspraak maken acnebehandeling

Niemand houdt van acne rondom de mond…, maar het is een vervelende huidaandoening die de meeste mensen (en dan vooral mannen) op een bepaald moment in hun leven teistert! Een van de gebieden die het meest vatbaar is voor uitbraken is rondom de mond, kin en kaaklijn. Er zijn meerdere oorzaken voor deze vorm van acne. De beste manier om hiermee om te gaan is om het te voorkomen, maar dit kan alleen als we weten wat de oorzaak is. In de onderstaande blog gaan we in op enkele oorzaken van acne rondom de mond. Daarnaast bespreken we een aantal oplossingen!

Hormonen en acne

Tijdens de puberteit stijgt de hormoonspiegel om het lichaam te laten rijpen. Als gevolg van de hogere hormoonspiegel krijgen de meeste van ons hormonale acne Dit is meestal gebonden aan de puberteit, maar kan eigenlijk in elk moment van ons leven opkomen.

Hormoonveranderingen en een zekere aanleg spelen een belangrijke rol, met name op een verhoogde talgproductie. Maar liefst 90% van de mensen krijgt op enig moment in zijn leven te maken met acne. En dat zijn niet alleen tieners, maar ook volwassen mannen (25%) en vrouwen (50%). Acne komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar.

Acne ontstaat door een aantal factoren bij elkaar, te veel talgklierproductie, een verstopt afvoerkanaaltje van het talgkliertje en een bacterie die een ontstekingsreactie veroorzaakt.

Huidverzorgingsproducten die acne rondom de mond kunnen veroorzaken

Het is niet vreemd dat alles wat we op onze huid doen onze poriën kan verstoppen, en dan met name producten met olie. Dit kan leiden tot acne rondom de mond.

Acne rond de mond heet periorale dermatitis. Dit komt vooral voor bij jonge vrouwen. De bultjes zitten dan voornamelijk rond de mond. Hoewel er meestal geen talg in zit, kunnen ze wel gaan ontsteken. Ook deze bultjes moet je niet gaan behandelen als acne. Rode bultjes kunnen ook wijzen op een overgevoeligheidsreactie op huidverzorgingsproducten of make up. Ook dan bevatten ze geen talg. Vaak jeuken de bultjes ook. Een aantal triggers die puistjes rondom de mond kunnen veroorzaken:

  1. Lippenbalsem: is berucht over het veroorzaken van acne rondom de mond. De meeste ingrediënten in lippenbalsems verstoppen de poriën en voeden de acne producerende bacteriën.
  2. Tandpasta: bepaalde merken tandpasta kunnen ingrediënten bevatten zoals natriumlaurylsulfaat. Hiervan vermoeden de meeste dermatologen dat dit irritatie aan de huid veroorzaakt wat acne veroorzaakt. Zorg er voor dat wanneer je heel erg last hebt van acne rondom je mond je eerst even je tandpasta checkt!
  3. Make-up: misschien gebruik je het helemaal niet veel, maar indien je het wel gebruikt zorg er dan voor dat je minerale make-up gebruikt die de huid (en dus de poriën) niet verstopt!

Scheren en acne

Weer speciaal voor de mannen! Geen enkel onderdeel van je ochtendroutine is veilig voor acne-triggers. Scheer-gerelateerde acne kan om verschillende redenen verschijnen: de huid kan reageren op een ingrediënt van je scheerschuim of kan geïrriteerd raken door je scheermes. Het scheren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een mega glad eindresultaat hebt maar irriteert de huid vaak ook, wat kan leiden tot acne.

Het vermijden van meerbladige scheerapparaten en het kiezen voor een elektrisch scheerapparaat of een ouderwets scheermes met één mes zal helpen als je huid gevoelig is voor het scheren. TIP: wanneer je irritatie en ook ingegroeide haartjes wilt voorkomen, moet je voor het scheren een exfoliant gebruiken. Hierdoor open je de poriën voor een veilige scheerbeurt. Oh ja, de aftershave producten kunnen net als tandpasta ingrediënten bevatten die acne veroorzaken. Vermijd hierin ook het natriumlaurylsulfaat!

Het voorkomen van acne: een goed huidverzorging regime!

De beste manier om puistjes te voorkomen is om de juiste routine te ontwikkelen zodat je huid minder vatbaar is voor verstopte poriën. Hoe dan vraag je je af? Het draait allemaal om het juiste gebruik van huidverzorgingsproducten die bij jouw huid passen! Kies producten die niet alleen de huid schoonmaken maar bijvoorbeeld ook de huid beschermt tegen de zon.

Er bestaat een heel belangrijke regel die in acht genomen moet worden bij de behandeling van acne. De huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid, en zo moet zij dus ook behandeld worden. Wees voorzichtig en doe niets wat de irritatie verergert. Vermijd geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol. En niet scrubben. Gebruik producten met Salicylzuur, Salicylzuur is een exfoliant en gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen.

Een goede routine om mee te beginnen zou kunnen zijn:

  1. Reinig het gezicht met de juiste gezichtsreiniger voor jouw huidtype. Breng een serum en een vochtinbrengende crème aan die SPF bevat. Zo hydrateer je de huid en bescherm je het tegelijkertijd.
  2. Na een lange dag werken, zorg ervoor dat de huid dagelijks gewassen wordt met een reiniging (water is niet genoeg). Zo verwijder je al het vuil en olie van de huid wat de poriën kan verstoppen en acne kan produceren. Was alle producten van je gezicht af, dus ook lippenbalsem en tandpasta! Breng een nachtcrème aan voordat je gaat slapen.

Weg met acné, laat acné behandelen door een professional

Voor de behandeling van acne bestaat er een hele belangrijke regel die in acht genomen moet worden genomen, de huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid, en zo moet zij dus ook behandeld worden. Wees voorzichtig en doe niets wat de irritatie verergert. Vermijd geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol. Gebruik alleen cosmeticaproducten die echt een functie hebben en gebruik ze niet vaker dan aangegeven. Hoe meer de huid wordt gemanipuleerd, hoe groter de kans op problemen. Regelmatig scrubben of stomen verergert acne. Ook is erg belangrijk dat er wordt gekeken om welke acne het gaat Een mooie huid begint bij de juiste huidbehandeling en huidverzorging. Het is erg belangrijk om de juiste huidtype te bepalen en daar de producten op af te stemmen. We doen dit graag voor jou, wij kijken uitgebreid naar jouw gehele gezicht en geven hier de juiste huidadviezen over.

Acnébehandeling in Rotterdam boeken?

Voor de behandeling van acne, ben je bij Centifolia Huidkliniek aan het juiste adres. Zo behandelen wij cliënten met acne variërend van milde puistjes tot hevige acne. Ook kun je bij Centifolia terecht voor het voorkomen van onzuiverheden. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met jou welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 085-0605426

Laden...