We waren al begonnen met de 8 grootste fouten omtrent zonnebrand, maar wist je dat we nog veel meer essentiële fouten maken die belangrijk zijn om te noemen? We hebben nog 7 fouten gevonden die zeker niet vergeten mogen worden:
Je denkt dat je binnen of in een auto beschermd bent
Tenzij je ervoor kiest om in een bunker zonder ramen te gaan wonen, ben je niet beschermd tegen UV-stralen wanneer je binnen bent. Rijden kan een bron zijn van incidentele blootstelling aan de zon. De ramen en voorruit blokkeren UVB-stralen, hierdoor zal je niet verbranden, maar UVA sijpelt er gewoon doorheen. Dit zijn die stralen die voor de meeste huidveroudering en huidkanker zorgen. Beste wat je kunt doen: zonnebrand op smeren in de ochtend en indien je lang in de auto zit je nog een keer insmeren.
Je hebt een SPF gekozen die te laag is
Een zonnebrandolie met een SPF 8 is technische gezien een zonnebrandcrème, maar het biedt gewoon niet genoeg bescherming. De Skin Cancer Foundation beveelt het gebruik van een breedspectrum zonnebrand aan met minimaal SPF 15. Moet je hoger gaan? Sommigen zeggen dat hoe hoger je gaat hoe meer je je geld verspild omdat ze niet meer bescherming bieden. Niet geheel waar, maar wel een beetje, SPF 30 blokkeert ongeveer 97% van de stralen (niet de hele dag) en SPF 50 blokkeert 98%. Het is dus 1% verschil, hieruit mag je zelf opmaken of het geld verspilling is… Let wel op dat de hogere bescherming niet betekent dat je je minder moet insmeren, je moet je namelijk nog steeds even vaak insmeren!
Je smeert jezelf niet vaak genoeg in
Om even door te gaan op mijn laatste zin, het kan lijken, zeker als je een hoge factor hebt, dat je gewoon goed beschermd bent. Niets is minder waar, want je moet je gewoon minimaal iedere 2 uur opnieuw insmeren. Wanneer je zwemt of zweet mag het zelfs vaker.
Je gebruikt een oude zonnebrand fles
Een zonnebrand die al twee jaar of langer in je kast staat? Deze kan je direct in de prullenbak gooien. Hoe langer je de zonnebrandcrème hebt hoe groter de kans is dat de effectiviteit van de crème vermindert.
Je smeert je niet in want je ligt in de schaduw
Het betekent niet dat wanneer je in de schaduw ligt je voldoende bescherming hebt tegen de zon. Dit komt omdat zand en water de schadelijke stralen van de zon gewoon door reflecteren op jou! Dus ja je moet zeker nog smeren wanneer je in de schaduw zit!
Je beschermt je ogen niet
Zonnebrillen zijn niet alleen een fashion statement, ze zijn essentieel om je ogen te beschermen tegen UV-stralen. Zorg ervoor dat je een zonnebril hebt die UV-bescherming biedt. Beter investeer je dus in een wat duurdere bril zodat je jouw ogen bescherming geeft. Goede reden toch om een nieuwe zonnebril aan te schaffen?
Verder wil ik alleen nog even kwijt dat de zon dus niet zo heel fijn is als dat we allemaal denken. De zon kan meer kapot maken dan we denken, dus let hier goed op! Wanneer je je goed insmeert en niet continue in de volle zon zit kan je gewoon genieten van je vakantie.